Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής

Με θέα τη Σίκινο, στην κορυφή του λόφου πάνω από τη Χώρα και στην άκρη του βράχου, σε υψόμετρο -370 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας- βρίσκεται η Μονή Ζωοδόχου Πηγής.

Η μονή έπαψε να λειτουργεί κατά τη βασιλεία του Όθωνα (1832-1862), μέχρι τις αρχές του 2010, όπου επετράπη ξανά η λειτουργία της. Κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της πειρατείας που εξαπλώθηκε μετά τον μεγάλο Κρητικό πόλεμο του 1645-1669 μεταξύ της Βενετίας και των χριστιανών συμμάχων ενάντια στους Οθωμανούς.

Έχει τη δομή ενός φρουρίου: εκτός από τη βόρεια πλευρά, η οποία είναι εκ φυσικού απρόσιτη και περιβάλλεται από ψηλούς τοίχους, με προμαχώνες και εκβολές.

Υπήρχαν δύο πύργοι στο νότιο τμήμα, από τους οποίους σώζεται μόνο το νοτιοανατολικό τμήμα, ενώ το νοτιοδυτικό τμήμα έχει ανακατασκευαστεί. Η μοναδική είσοδος στη δυτική πλευρά ήταν προστατευμένη από μια τόσο καλά κατασκευασμένη πύλη, (το τοπικό ξύλο «Φίδα» χρησιμοποιήθηκε, επιστρωμένο σε φύλλα σιδήρου), που σύμφωνα με τις ιστορίες, σε κάποια επιδρομή, οι πειρατές έπρεπε να μετακινήσουν κανόνια μέχρι το μοναστήρι , για να παραβιάσουν την πύλη. Φυσικά, η παρούσα πόρτα είναι μια αντικατάσταση, αλλά το πρωτότυπο έχει αποθηκευτεί.

Στο εσωτερικό υπάρχει μια μεγάλη πλακόστρωτη αυλή με χαμηλό τοίχο ασφαλείας που εκτείνεται κατά μήκος του γκρεμού, που έχει μοναδική θέα στη βόρεια θάλασσα, με το στενό της Αντιπάρου, (τη στενή λωρίδα της θάλασσας που χωρίζει την Πάρο και την Αντίπαρο) και στις υπόλοιπες κεντρικές και δυτικές Κυκλάδες. Από το νότιο τμήμα της Μονής, μπορεί κάποιος να δει και να απολαύσει με ευρεία οπτική τη Σίκινο. Υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα πάνω από τους πρόσθιους βράχους επιβίβασης στη βορειοδυτική πλευρά, από τους οποίους οι πολιορκημένοι τραβούσαν στα σχοινιά εκείνους που έμειναν έξω είτε επειδή τους χρειαζόταν ως ενίσχυση είτε απλά τους διασώζαν και μέσω των οποίων μπορούσαν επίσης να διαφύγουν οι ίδιοι.

Η ιερή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία σύμφωνα με το θρύλο προέρχεται από την Πάρο, φυλάσσεται στην εκκλησία του Αϊ Βασίλη στο Χωριό και επιστρέφει στη Μονή μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια διήμερων εορτασμών, συνοδευόμενη από όλους τους πιστούς.

Φωτογραφίες